Cross Nature
/

Christian Wildlife Foundation

 

Actuele Campagnes & Projecten

Adopteer nu regenwoud!

Actuele campagne:

Adopteer en bescherm nu regenwoud in Costa Rica door minimaal 2,50 euro over te maken op:

NL50 INGB 0009 2637 84 ten name van Stichting Cross Nature.

Je ontvangt een van ons een certificaat met daarop je naam en het aantal m2 wat nu dankzij jou beschermd is.


 

Samen met Stichting Work with Nature hebben wij ons tot doel gesteld om ontbossing in Costa Rica tegen te gaan en 2000 hectare regenwoud veilig te stellen. Work with Nature is opgezet door Nederlanders die werken in Costa Rica aan het beschermen en herstellen van regenwoud. Zij hebben alle officiële documenten die nodig zijn om regenwoud aan te kopen en als beschermd natuurgebied te bestemmen. Dankzij rangers en dankzij onderzoekers die in het onderzoekscentrum verblijven van Work with Nature is er goed toezicht op het beschermde gebied.

Maar er is meer nodig! Het beschermde gebied ligt in de nabijheid van Nationaal Park Barbilla, wat door de Costaricaanse overheid beschermd wordt. Alleen het stuk tussen deze gebieden is onbeschermd. De kans is groot dat plantage-eigenaren dit gebied tot plantages maken als het niet snel de bestemming 'beschermd natuurgebied' krijgt.

Daarom hebben Cross Nature en Work with Nature de handen ineen geslagen om samen dit onbeschermde gebied te gaan beschermen. Maar dat kan niet zonder jouw hulp! Hieronder zie je hoeveel er al is aangekocht en hoeveel er nog beschermd moet worden.

Voor slechts 2,50 euro maak jij het mogelijk om 1 m2 regenwoud te beschermen. Meer m2 is natuurlijk hartstikke welkom!
Adopteer en bescherm nu regenwoud door minimaal 2,50 euro over te maken op:

NL50 INGB 0009 2637 84 ten name van Stichting Cross Nature.

Je ontvangt een van ons een certificaat met daarop je naam en het aantal m2 wat nu dankzij jou beschermd is.
Algemene info bedreigde diersoorten

 Een diersoort is bedreigd wanneer:

  • In 10 jaar tijd het aantal dieren binnen de diersoort met 70% is afgenomen.
  • Verwacht wordt dat de soort sterk gaat afnemen door bijvoorbeeld verwoesting van leefgebied.
  • Als een diersoort alleen nog maar voorkomt op een gebied van minder dan 100 km2.
  • Ernstig bedreigd noemen we een diersoort waarvan er wereldwijd maximaal 250 dieren over zijn.


Op dit moment zijn er wereldwijd 25000 bedreigde diersoorten! De belangrijkste oorzaak is het verdwijnen van leefgebied voor deze diersoorten.

Cross Nature zet zich in voor bedreigde diersoorten, want elke diersoort is waardevol! Omdat wij niet elk van deze diersoorten apart aandacht kunnen geven, hebben we gekozen voor de volgende aanpak waar vele diersoorten tegelijkertijd van profiteren:

In de eerste plaats richten wij ons op de minder bekende bedreigde apensoorten in de tropen en het behoud van hun leefgebieden. Over het algemeen gaat het op tropisch regenwoud en mangroves. In samenwerking met andere stichtingen kopen wij leefgebieden aan en beschermen deze. Ook vinden wij het belangrijk om deze apensoorten onder de aandacht te brengen, zodat er internationaal meer aandacht komt voor het behoud van deze soorten.

Om leefgebieden aan te kopen is veel geld nodig. En dat kunnen wij niet alleen: met jouw hulp gaat het lukken om voor vele diersoorten veilige leefgebieden te behouden en te maken.


Tropisch regenwoud

Vrijwel nergens op aarde zijn zoveel verschillende soorten dieren te vinden als in het tropisch regenwoud. Slechts 6% van het aardoppervlak bestaat uit regenwoud. Het regenwoud wordt op dit moment zo snel ontbost dat er zonder bescherming mogelijk voor het eind van deze eeuw geen regenwoud meer bestaat. Bescherming van het regenwoud en haar dieren is harder nodig dan ooit. Ook herstel van de vernielde stukken regenwoud zijn nodig. In het regenwoud leven talloze diersoorten waarvan sommigen nooit ontdekt zijn, velen nooit beschreven en nog meer met uitsterven worden bedreigd.


Cross Nature heeft zich tot doel gesteld om:

  • Minder bekende bedreigde apensoorten onder de aandacht te brengen.
  • In samenwerking met andere natuurbeschermende organisaties het tropisch regenwoud en mangroves te beschermen en te herstellen.

Voor de volgende apensoorten hebben wij activiteiten om de soort te beschermen:

  • De neusapen op Borneo (Proboscis Monkey)
  • De Zwarthandslingerapen van Costa Rica (Geoffroy's spider monkey)
  • De Gouden Leeuwaapjes in Brazilie (Golden Lion Tamarin)

 


Help onze missie om bedreigde diersoorten en hun leefgebieden te beschermen en steun Cross Nature. 

U kunt ons helpen door mee te doen aan activiteiten of door een van onze sprekers in te huren voor uw kerk / groep. Maar u helpt ons ook enorm door donateur te worden of een gift over te maken!


Waarom leefgebieden beschermen?

 

Vernietiging van leefgebied is de belangrijkste bedreiging voor diersoorten.

Van de oorspronkelijke bossen is wereldwijd al bijna de helft verdwenen. (Bron: WNF)

6,4 miljoen hectare aan bos wordt per jaar vernietigd. En de vernietiging gaat elk jaar sneller (Bron: FAO)

Zonder leefgebied kunnen dieren niet leven!

De beste manier om vele diersoorten tegelijk te beschermen, is het beschermen van hun leefgebied. Helpt u onze missie met een gift?